Skip to content

3 kick-starts om jezelf uit een stress-aanval of dip te halen

De beste methode om te stoppen met uitstellen, is beschrijven wat je in je lijf voelt als je de neiging krijgt om uit te stellen. Je drukt even op pauze. Gaat niet snel iets anders doen om van dat gevoel af te komen, maar je ‘blijft bij de emotie’, zoals ze dat in mindfulness-kringen zouden noemen. Je verwerkt de emotie in je lijf, zodat het gevoel afzwakt. Vervolgens kun je onderzoeken waar die emotie vandaan komt. Welke gedachten had je? En… wil je die blijven denken? Hoe zou je de situatie anders kunnen interpreteren?

Die methode is simpel en effectief, het enige dat je nodig hebt. Maar het is niet makkelijk. Sterker nog, het kan verschrikkelijk moeilijk zijn. Tuurlijk, het is maar een emotie, ongevaarlijk, no big deal. Maar soms voel je je zo naar dat je dat even niet geloofd. Je hebt dan het gevoel dat je er Echt. Niet. ‘bij kunt blijven’.
Of je hebt pas in de gaten wat je aan het doen bent als je al 3 afleveringen diep in een serie zit en het voelt onmogelijk om de tv weer uit te zetten.
In het WaarmaakLab ondersteun ik m’n klanten in dit proces en help ik ze er sneller doorheen, maar als je liever alleen wilt doen help ik je ook graag op weg.

Als je dit alleen doet, is de truc om eerst de stress of andere narigheid een paar escalatieniveautjes af te schalen. Dat maakt het minder groots en bedreigend. Handelbaar. Het maakt het makkelijker om echt te onderzoeken wat er aan de hand is, ook als er niemand is die je aan de hand neemt. Ik deel daarom 3 kick-start methodes die helpen om uit een dip of een stress-aanval te komen.

Blaas uit

Zooo simpel, maar super effectief. Gewoon een paar keer diep inademen en dan flink uitademen, of lekker diep zuchten.

Als je stress hebt, ga je hoger in je borstkas en sneller ademen.
Stel je voor dat je een sprintje trekt omdat je door een tijger achterna gezeten wordt, je ademt snel en met korte bewegingen. En als het gevaar weer geweken is, kom je letterlijk weer op adem. Je blaast diep uit, fjieuw.

Diep uitademen schijnt je lijf ook echt het signaal te geven dat alles weer oké is, met afgifte van hormonen enzo. Ik weet niet zeker of dat allemaal waar is, maar ik weet wel dat het mij helpt.

Neem een douche

Een warm bad of een hete douche kan echt heel fijn zijn. Nou moet ik toegeven dat er momenten zijn dat ik mezelf zelfs daar niet toe kan zetten. Ik doe dan gewoon alleen m’n hoofd even onder de kraan, voor mij heeft datzelfde effect. Dan hoef je je tenminste niet he-le-maal aan en uit te kleden, pfff. En je bespaart water en gas, ook een goed argument.

Het warme water werkt ontspannend. Daarnaast kunnen je natte haren ook helpen het gevoel van een frisse start op te roepen. De dag is nog niet om. Je kunt de komende uren anders invullen dan je tot nu toe gedaan hebt. Je hoeft niet tot morgen te wachten, om dan een ‘perfecte dag’ te hebben. Je kunt op elk moment opnieuw beginnen. En elke dag een beetje beter, levert uiteindelijk meer op dan “alles anders doen” en dat na een uur weer opgeven.

(Misschien denk je dat het morgen wél gaat lukken om alles anders te doen, maar die kans is nihil. En dat ligt niet aan jou. Mensen kunnen dat nou eenmaal niet.)

Kom in je lijf

Probeer uit je hoofd te komen en je te verbinden met je lijf. Het is meer dan alleen een breintaxi, zegt een van mentors vaak. Voel bijvoorbeeld even echt hoe je voeten op de grond staan. Het kan ook fijn zijn om te bewegen. Gewoon ‘droog’ of op muziek. Zonder bezig te zijn met hoe het eruit ziet. Laat je lichaam bewegen zoals op dat moment goed voelt.

Hoe wil je lijf bewegen? Misschien wil je arm graag heen en weer zwaaien. Of is het fijn om je rug hol en bol te doen. Voel je de behoefte wild heen en weer te springen? Of zijn zachte cirkelende bewegingen juist fijner?

Dit klinkt misschien alsof het alleen een optie is als je alleen thuis bent. Maar zelfs even met je schouders draaien of een beetje heen en weer wiegen in een wc-hokje kan helpen 😉

Dit kan echt super awkward voelen in het begin. Maar ik nodig je uit het toch gewoon eens te proberen.

Als je dit een paar keer gedaan hebt, ga je misschien ook verschil tussen emoties opmerken. Frustratie beweegt anders dan schaamte bijvoorbeeld. Op deze manier, meer actief, een emotie verwerken is soms minder ‘bedreigend’ en ongemakkelijk. Alsof je je lijf een beetje tegemoetkomt in de neiging weg te rennen.

Voor bonuspunten: je kunt dit ook gebruiken om een emotie te onderzoeken, terwijl je ‘m niet op dat moment ervaart. Hoe zou ‘vastberaden’ bewegen? Probeer het maar eens uit. Als je weet hoe het voelt, is het gemakkelijker die emotie op te roepen als je ‘m nodig hebt.

Nou kan ik me voorstellen dat je toch liever sneller resultaat wilt. Of misschien vind je het allemaal een goed idee, maar kun je een stok achter de deur gebruiken om het ook echt te gaan toepassen. I’m your girl! Ik zou je graag ontmoeten tijdens een gratis Waarmaak Sessie. We bespreken dan wat het is dat jij wilt bereiken en wat er nodig is om daar ook echt te komen. Ik vertel je natuurlijk ook graag over het WaarmaakLab. Zodat je kunt beslissen of dat onderdeel van je plan gaat zijn.