Skip to content

3 redenen waarom je niet toekomt aan die ene taak

Heb jij ook zo’n taak die de hele tijd doorschuift op je lijstje? Je komt er maar niet aan toe.
De enige manier om hier verandering in te brengen is door echt te kijken naar waarom je het niet doet. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar waarschijnlijk doe je dat niet. Misschien voel je een beetje schaamte of je denkt dat je die taak de volgende keer “gewoon” wel gaat doen.

Probeer je even over je oordeel en over je neiging tot vermijden heen te zetten. Probeer nieuwsgierig te zijn naar wat er echt gebeurde. Zodra je dat weet kun je het oplossen.

In mijn ervaring zijn er 3 veelvoorkomende redenen dat je ergens niet aan toekomt.

Je hebt het niet gepland

Vaak denken we dat weten wanneer de deadline is genoeg is. Maar als je niet ook bepaald wanneer je de taak gaat uitvoeren, wordt je meegevoerd in de waan van de dag. Er is altijd iets dat urgenter lijkt. Nadenken over een planning voelt soms als tijdverspilling. In de tijd dat je denkt over de taak, zou je er ook aan kunnen werken. En het klopt dat het niet nodig is om alle details precies uit te werken en in je agenda te zetten. Maar een grof idee van hoeveel tijd je nodig hebt en wanneer je dat kunt doen is wel noodzakelijk.

Je bent overcommitted

Heb je echt uitgesteld en ‘verkeerde’ keuzes gemaakt? Of ben je de hele tijd bezig geweest met dingen die ook per se moesten gebeuren? Maak de berekening eens echt. Hoeveel tijd heb je beschikbaar voor je werk en hoeveel uur heb je nodig om te doen wat je hebt toegezegd? Misschien kom je erachter dat het echt niet past. Logisch dat er dan telkens iets doorschuift.

Je hebt niet simpel genoeg gemaakt

Staat er zoiets als “rapport klant X” op je lijstje? Als je niet direct weet wat de eerste stap is, zal je de neiging hebben ergens anders mee te beginnen. Het lijkt onzin, zeker als je wel weet hoe je het moet aanpakken. Maar elke extra denkstap zorgt voor een drempel om in actie te komen. Als er dan iets anders is dat makkelijker lijkt, zal je onbewust altijd daarvoor gaan. Schrijf er dus altijd even bij wat de eerste stap is.

De oplossing voor je uitstelgedrag kun je altijd ontdekken door het achterliggende probleem te vinden. Dat klinkt logisch en makkelijk, maar het kan onmogelijk voelen om te kijken naar dat wat je stom vindt van jezelf.
Een belangrijk ingrediënt van het Waarmaaklab traject is dat ik help om eerlijk en zonder oordeel te kijken naar wat er werkelijk gebeurd. 

Lijkt je dat wat? Maak kennis met mij en mijn werkwijze in een gratis sessie. Je kunt dat inplannen door op de knop hieronder te klikken of ga naar waarmaaklab.nl/waarmaaksessie 

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.