Skip to content

3 verrassende eigenschappen van mensen met uitstelgedrag

We hebben allemaal vooroordelen over en associaties bij uitstelgedrag. Ook uitstellers zelf, over zichzelf. Maar de werkelijkheid is vaak verrassender.

Deze 3 eigenschappen heb je tot nu toe waarschijnlijk niet herkend bij jezelf (of een andere uitsteller):

1. Uitstellers zijn veeleisend en streng

Ik weet nog goed dat ik jaren geleden met vriendinnen in een café zat. Allebei zaten ze al een tijdje tegen een burn-out aan en onafhankelijk van elkaar waren ze op het idee gekomen om een cursus zelfcompassie te gaan doen. Natuurlijk werd er naar mij gekeken, ik toevallig ook?
“Zelfcompassie, haha. Ik ben juist veel te lief voor mezelf. Ik moet eerder op een schop-onder-je-kont-cursus.”

Yep. Dat is het vooroordeel. En toegegeven: op basis van de uitvoering lijkt dat een logische conclusie. Maar schrijf nou eens op wat je tegen jezelf zegt als je een plan maakt. Serieus, dat is je huiswerk 😉

Bij mij ging dat verhaal ongeveer zo:
“Oké, morgen moet ik echt dat projectplan afmaken. Ik had dat al af moeten hebben vorige week. Ik loop weer onwijs achter. Nu moet het echt. Ik ga alleen één keer koffie halen en verder geen andere dingen doen. Ik moet echt doorwerken. Als ik het voor half zes niet afkrijg, werk ik vanavond door. Het moet echt af nu. Mijn klant denkt nu waarschijnlijk al dat ze met een flapdrol te maken heeft die haar zaken niet voor elkaar heeft. Ik moet echt een tandje bijzetten nu.”

Klinkt als iemand die best streng en veeleisend is toch?
Zelfs als je denkt dat het terecht is, of noodzakelijk, kun je niet anders concluderen dan dat je niet veel strenger en veeleisender meer kunt zijn. Je hebt de schop-onder-de-kont-techniek al down.

Dit heeft tot nu toe totaal geen effect, dus waarom denk je dat harder schoppen wél gaat werken?

Wat nou als je eigenlijke probleem is dat je veeleisend en streng bent?

2. Uitstellers zijn emotioneel labiele stresskippen

Mijn ouders zeiden het vroeger al: “Ik snap echt niet dat jij gewoon rustig tv kan zitten kijken, terwijl je boekverslag morgen af moet zijn. Ik krijg er zelfs al stress van en het is niet eens mijn opdracht.”

Ons vooroordeel over mensen met uitstelgedrag is dat ze koele kikkers zijn. Ze maken zich nergens druk om. Ze zouden eigenlijk wat meer emotioneel betrokken moeten zijn bij hun werk.
Sommigen zijn misschien zelfs adrenaline-junkies, die de druk van de deadline lekker vinden. Die alleen dan iets van emotie voelen.

Daarnaast valt mij op dat de meeste uitstellers zichzelf omschrijven als emotioneel heel stabiele mensen. Meestal best vrolijk. “Ik voel me meestal gewoon, normaal. Alleen rondom die klus heb ik stress en weerstand.”

News flash: je bent zo gewend geraakt aan het verdoven en vermijden van emoties, dat je niet eens meer doorhebt dat ze er zijn.

Dé oorzaak van uitstelgedrag is juist dat je heel erg betrokken bent, het graag goed wilt doen. Juist omdat je een enormee hoeveelheid stress, angst of weerstand ervaart die je bijna niet aan kan, ga je op “stand-by”.
Je verdwijnt niet in sporten, eten, Netflix of wat dan ook omdat je te weinig emotioneel betrokken bent. Je doet dat juist omdat je systeem de emoties niet aan kan.

Misschien herken je jezelf er helemaal niet in. En je hoeft me niet ook te geloven.
Doe gewoon eens een experiment: ga er een weekje vanuit dat je heel erg gevoelig bent en emotioneel een tikkie labiel. Neem je voor om jezelf bewust te troosten, gerust te stellen, dingen doet waardoor je je beter voelt.

Als je een beetje lijkt om mij en de mensen die ik in het Waarmaaklab help, zul je een stuk minder ‘out of control’ uitstelgedrag vertonen zodra je jezelf gaat zien als een gevoelig, emotioneel type dat support nodig heeft.
Waarschijnlijk is alles dat je doet terwijl je uitstelt, een wanhopige poging om niets te voelen.

3. Uitstellers zijn harde werkers: gefocust, efficiënt en slim

We denken dat uitstellers liever lui dan moe zijn. De kantjes ervan af lopen.
En als dat is hoe je over jezelf denkt. Dan is het gemakkelijk om mee te gaan in de gedachten die oppoppen: Ik kan het ook wel morgen doen. Ik kan eerst nog wel even lekker op de bank gaan zitten.
Dat gedrag past helemaal bij hoe je over jezelf denkt.

Maar bedenk even wat ervoor nodig is om op de klus te klaren op het laatste moment, onder grote tijdsdruk. Alle chronisch uitstellers, zijn mensen die vanaf het begin met hun uitstelgedrag weggekomen zijn. Dat is alleen maar mogelijk als je een enorme hoeveelheid werk in een heel korte tijd kunt verzetten. Als je een geweldig concentratievermogen hebt. Hyperfocus misschien zelfs. Het kan niet anders dan dat je heel efficiënt bent en strategisch inzicht hebt (wat moet per se, wat kan ik weglaten).

Wat zou er gebeuren als je jezelf bewust gaat zien als iemand die hard werkt, goede beslissingen neemt, geconcentreerd werkt en efficiënt is.
Ik vermoed dat je meer zin hebt om aan de slag te gaan als je zo over jezelf denkt. De kans dat je op de bank gaat zitten is kleiner als je jezelf zo ziet.

PS: Zin om jezelf verstelt te doen staan? Dat is in het Waarmaaklab dagelijkse kost. Plan een gratis sessie in via onderstaande knop, om te verkennen of een coachingstraject iets voor jou is.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.