Skip to content

Als het voor iemand anders is, doe ik het wel

Doe jij meestal wel dingen voor een ander, maar vind je het moeilijk om de dingen te doen die je alleen aan jezelf beloofd hebt?

Voor sommige mensen is de oplossing om een accountability partner in te schakelen, of om hun doelen te delen op social media bijvoorbeeld.

Toen ik dat probeerde had het vooral tot gevolg dat ik ging liegen, of dat ik die accountability partner uit mijn leven probeerde te verbannen… Deze truc hielp me niet om te gaan doen wat ik me voornam en de schaamte van het niet-doen kwam er als extra probleem bovenop.

Volgens mij komt dat doordat een accountability partner voelt als een soort strenge beoordelaar, die checkt of je wel een goed mens bent.
Dat is gewoon echt niet hetzelfde als iets doen voor een ander.

Inmiddels heb ik wel een manier gevonden om gebruik te maken van mijn neiging om me altijd aan afspraken met een ander te houden:

Ik zie mezelf in het nu en mijn toekomstige zelf als 2 verschillende personen.

Dat klinkt een beetje raar. Maar voor mij helpt het echt. Ik praat over mijn toekomstige-zelf in de 3e persoon.

In plaats van te denken “blegh ik moet echt mijn blouse strijken”. Denk ik “oeh, Sanne gaat echt blij zijn morgenochtend als ze erachter komt dat iemand voor schone kleren heeft gezorgd en dat ze zich gewoon meteen kan aankleden”.
Ik kan oprecht vrolijk worden van de gedachte dat ik “haar” blij kan maken door iets voor haar te doen. Om de een of andere reden werkt het minder goed als ik gewoon denk dat ik het voor mezelf ga doen.

Door iets voor mijn toekomstige-ik te doen, breng ik mezelf in een positieve spiraal. In het nu voel ik me fijner omdat ik iets aardigs voor “iemand anders” doe. En in de toekomst voel ik me fijner omdat er al van alles voor mij voorbereid is. Daardoor houd ik energie over om weer iets te doen dat toekomstige-ik gaat helpen. Enzovoorts.

Probeer het eens uit zou ik zeggen. Hoe kun jij je ik-van-morgen een groot plezier doen vandaag?

PS: Ik speel als coach dus ook nooit de rol van accountability partner. Zelfs als het voor jou zou werken, ben ik van mening dat je niet afhankelijk moet worden van mij als coach. Mijn hele traject is erop gericht dat je leert om jezelf te coachen om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn. Bovendien ben ik ervan overtuigd dat er altijd een oorzaak-gevolg formule zit achter alles wat je doet of niet doet. Het is dus niet ‘goed’ als je iets wel doet, en ‘slecht’ als je iets niet doet. Het gaat altijd zoals het op dat moment het meest logisch was (ook al zie je nu misschien niet op welke manier dat de waarheid zou kunnen zijn). Accountability verandert daar niks aan.

Ik zie mezelf dus veel meer als supporter, gids en analist. Ik help je telkens eerlijk te kijken naar wat er gebeurd is en waarom. Zodat je de onderliggende oorzaak kunt oplossen of de obstakels die je tegenhouden kunt wegnemen.

Wil je eens ervaren hoe het is om objectief je eigen gedrag in kaart te brengen? Je bent van harte welkom om een gratis Waarmaaksessie te boeken via de knop hieronder. Je kunt dan kennismaken met mij en mijn manier van werken en natuurlijk levert het je meteen een inzicht of een oplossingsrichting op.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.