Skip to content

Dit is waarom uitstelgedrag geweldig is (en… waarom jij daar anders over denkt)

Uitstelgedrag heeft een slecht imago en dat is compleet onterecht. Uitstelgedrag is namelijk volstrekt normaal, je zou zelfs kunnen zeggen: een geweldige uitvinding!

Want uitstelgedrag, dat is eigenlijk gewoon: het voorkomen van energieverspilling + het streven naar comfort.

Het grootste deel de tijd waarin de moderne mens bestaat,  was het letterlijk van levensbelang dat je je instinct tot je goed voelen volgde. En het was cruciaal dat je je kostbare energie alleen besteedde aan die acties die je overlevingskans vergrootten.

Uitstelgedrag is best wel een goed overlevingsmechanisme.

Kussens en druiven

Als je je voorstelt hoe het zou moeten zijn in de tijd van de jagers-verzamelaars… Hoe hemels is ons leven?! Ik bedoel, wij hebben Tony’s pure choco met amandel en zeezout, Holidate op Netflix, pannenkoeken met appel en rozijnen, Instagram, sauvignon blanc, een hete douche, …

Ik noem zo maar wat 😊

En in vergelijking met vroegah hoeven we daar vrijwel niks voor te doen. Als je in de gelukkige positie bent dat je dit kunt lezen via internet op een laptop of telefoon, dan is de kans 99%  dat er onbeperkt schoon drinkwater uit de kraan komt, dat je een plek hebt waar je warm en droog blijft, en dat er honderden voedzame planten en vruchten uit de hele wereld gewoon in een gebouw om de hoek op te halen zijn.  

Eigenlijk is het gek dat we niet allemaal de hele dag alleen maar op een stapel kussens liggen en druiven eten. Living the good life.
Het probleem is dat we onze standaard ook nogal hebben bijgesteld. We voegen telkens dingen toe aan  lijst met criteria voor “een goed leven”.

Go, go, go!

Onze maatschappij is tamelijk geobsedeerd door productiviteit.

Van de calvinistische invloeden die die maken dat we ons verplicht voelen hard te werken en alle beproevingen lijdzaam te ondergaan. Tot het industrieel kapitalisme dat ons de ‘noodzaak’ van vooruitgang en groei leerde, en het belang van 24 uur per dag, 7 dagen in de week productie draaien.

En in de 21ste eeuw doet het ideaal van maakbaarheid en perfectie daar nog een schepje bovenop. Als je nog niet beroemd en succesvol bent, dan heb je gewoon nog niet hard genoeg gewerkt, te weinig moed getoond, niet doorgezet. Je kunt alles, als je het maar graag genoeg wilt.

Dus hup, actie.

Logisch dus…

Als dat is wat wij impliciet en expliciet leren over wat het betekent een goed leven te leiden. Dan is het nogal logisch dat je denkt dat uitstelgedrag een doodzonde is. Dat er iets mis met je is als je een hele dag op de bank gelegen hebt. Dat je nooit écht succesvol gaat zijn.

Dat is waarom je je schaamt.
Dat is waarom je je voorneemt morgen alles anders te doen, harder te werken, door te zetten. Jezelf te pushen.
Nu echt.

Maar ik heb nog nooit gezien dat iemand geweldige doelen en een gelukkig leven bereikte vanuit negatieve emoties en zelfhaat.

Sterker nog: je rot voelen, zorgt ervoor dat uitstellen alleen nog maar aantrekkelijker wordt.

Slingers en ballonnen

Maar wie zegt dat dat allemaal waar is? Zijn dit de normen en waarden die jij voor jezelf en jouw leven zou kiezen in de normen-en-waarden-winkel? Wat betekent succesvol zijn eigenlijk voor jou? Hoe wil jij jouw leven inrichten?

Wat ook je einddoel gaat zijn, wat jouw succes-criteria ook zijn. Een belangrijke voorwaarde voor het behalen ervan, is dat je gaat vieren dat je uitstelgedrag hebt. Of, nou ja, misschien is slingers ophangen een beetje te veel gevraagd. Maar accepteren dat uitstellen bij menszijn hoort, dat lukt misschien.

Want het is eigenlijk best een slim mechanisme van dat leuke meercellige organisme (ja, ik bedoel jou 😉). Wat knap eigenlijk dat je hele wezen dit allemaal automatisch zo voor je regelt! Best logisch ook dat het zo werkt. Misschien niet helemaal zoals je het nu zou willen, maar super fascinerend en knap. Dat zeker.  

Accepteren van je uitstelgedrag gaat je gek genoeg helpen om ervan af te komen. Trust me.

Nog niet overtuigd? Misschien denk je er na een paar weken WaarmaakLab anders over. Als je daar meer over wilt weten, boek gerust een gratis Waarmaaksessie via de knop hieronder.