Skip to content

Je hoeft geen goed mens te zijn

Je identiteit, hoe jij jezelf ziet, wordt bepaald door het verhaal dat je jezelf vertelt over jezelf, je leven en jouw plaats in de wereld. Veel uitstellers vertellen zichzelf onbewust een Disney-verhaal. Ze vertellen zichzelf dat ze óf goed óf slecht zijn (en dat er een goede fee is die alles oplost).
Dat is problematisch, want de werkelijkheid is complexer dan een sprookje.

Om van je uitstelgedrag af te komen, is het nodig dat je gaat zien dat een filmhuisfilm een betere weergave is van de werkelijkheid. Met mensen die niet alleen liefdevol en geliefd zijn, maar die ook ingewikkelde keuzes moeten maken, die goede intenties hebben en toch niet altijd krijgen wat ze willen. Mensen die in situaties terechtkomen waarin er het niet zo duidelijk is wat nu goed is en wat kwaad. Mensen van wie gevraagd wordt moed te tonen en dingen te doen waarvan ze niet precies weten hoe het uitpakt.

Jij bent een complex karakter, een rijke persoonlijkheid met plezierige en onplezierige trekjes. Een complex web, een ecosysteem van eigenschappen. De schoonheid zit ‘m juist in die complexiteit, dat is wat jou als persoon interessant maakt.

Makkelijker veranderen

Als je jezelf in zo’n filmhuisfilm verhaal leert plaatsen, wordt het ook makkelijker om te veranderen, te leren.
Je hoeft geen complete ommezwaai te maken van “slecht” naar “goed”. En een misstap of mislukking betekent niet dat je meteen een slechterik bent geworden.

Als je denkt dat je goed bent en goed moet blijven door alles goed te doen, maak je het jezelf heel moeilijk om vooruitgang te boeken. Het is alsof je elke verandering ziet als een tekening en denkt: zo’n prachtige tekening uit de losse hand, met 1 ononderbroken lijn dat gaat me niet lukken, dus ik maak maar helemaal geen tekening.

Terwijl je elke verandering ook kunt zien als een verzameling van kleine gedachten, gedragingen, patronen en keuzes. Als een mozaïek of een pointillistisch schilderij.

Die shift, van ononderbroken lijnen van jezelf eisen, naar overstappen op iemand die stipjes en pixels zet, heeft een mega impact.
Het loslaten van je ideaal beeld van hoe verandering eruit zou moeten zin is misschien moeilijk, maar daarna is het echt alleen nog maar een kwestie van volhouden. Doorgaan, ook al voelt het alsof 1 pixel aanpassen geen verschil maakt.

Op een dag doe je een stapje terug en zie je dat je leven compleet anders is.

Meer veerkracht

Als je de tweedeling goed versus slecht loslaat, ben je ook beter in staat om met tegenslagen of kritiek om te gaan. Gebeurtenissen, mislukkingen, dingen die andere mensen zeggen – het is informatie waarvan je iets kunt leren. Het vraagt niet van je dat je je plaats in de wereld (goed of slecht) her-evalueert.

Iemand die jou feedback geeft, brengt niet haar stem uit in een referendum over of je een goed mens of een slechterik bent.
Diegene geeft jou informatie over alle facetten en complexiteiten van wie jij bent en wat je denkt en verwacht, en over wie zij is en wat zij denkt en verwacht.

Je kunt vervolgens zelf bepalen of je die informatie wilt gebruiken om jouw mozaïek aan te passen.

Hoe dit jou veel productiever gaat maken

Loslaten van dit soort perfectionisme, betekent niet dat je moet ophouden met streven naar verbetering. Het betekent juist dat je alle vormen van vooruitgang viert. Niet alleen de grote sprong van slecht naar goed.

Waarschijnlijk ga je die grote sprong überhaupt niet maken – je begint er niet aan doordat je zoveel weerstand voelt. Of je probeert het wel, maar het mislukt telkens, totdat je het opgeeft.

Als je in plaats daarvan streeft naar het zetten van kleine, makkelijke stapjes, ben je in een klap van een heleboel weerstand en andere negatieve gevoelens af. Bovendien krijg je er een berg vooruitgang, prestaties en plezier voor terug.

Wil jij ook een leuker leven en meer vooruitgang boeken? Boek een gratis Waarmaaksessie via de knop hieronder.
We bespreken dan waar je nu staat, waar je naar toe wilt en of het Waarmaaklab onderdeel van het pad daarnaartoe zou kunnen uitmaken. Of je nou besluit om deel te nemen aan het Waarmaaklab of niet, je komt die sessie uit met nieuwe energie en je weet hoe je kunt beginnen met iemand worden die doet wat die zich voorneemt.
Spreek ik je snel?