Skip to content

Start met Hoezo

“Start met waarom” is wijsheid die via Simon Sinek beroemd is geworden. En dat is natuurlijk niet zonder reden.

Als je een doel wilt bereiken, is het belangrijk om te weten waarom dat doel belangrijk voor je is. Bovendien zegt het iets over welke subset van mogelijke uitkomsten/resultaten werkelijk passen bij het waarom van het doel.

Meer omzet omdat je zoveel mogelijk klanten wilt helpen. Of meer omzet omdat je zo snel mogelijk rijk wilt worden.
Het doel is hetzelfde. Het actiepad is anders, omdat je waarom anders is.

Bovendien maakt zo’n diepere missie het meestal makkelijker om door te zetten als het even tegenzit.  Om aan de slag te gaan, ook als je geen zin hebt.

Daar schuilt ook een gevaar in. Want het is makkelijk om “Start with why” te gebruiken om van jezelf te verwachten dat je een groots meeslepend levensdoel hebt. Dat alles wat je doet je passie of levensmissie zou moeten dienen. Maar “omdat ik het wil” of “omdat het me leuk lijkt” zijn ook prima redenen wat mij betreft.

Als je vraagt waarom komt je brein zeker weten met Belangrijke Argumenten en zeker als je nog een paar keer waarom doorvraagt, geeft je uiteindelijke antwoord heel veel inzicht. Maar de allersnelste manier om erachter te komen of een bepaald doel überhaupt een goed idee voor je is, is gewoon 1x vragen: Hoezo?
Wat zou er gebeuren als je het gewoon eens lekker níet zou doen?

Zoals Danielle LaPorte schrijft: we willen dingen bereiken om hoe we ons denken te gaan voelen als we het behaald hebben.
Maar feitelijke omstandigheden veroorzaken je emoties  niet. Emoties zijn een inside job. Het is de manier waarop je brein een bepaalde fysieke sensatie interpreteert. Hoe je denkt, bepaalt hoe je je voelt.

Je hebt het behalen van dat doel niet nodig om toestemming te krijgen om te voelen wat je wilt voelen. Je kunt je gedachten, je mening over jezelf ook nu bijstellen.

Waar denk je toestemming voor te krijgen als je het doel zou halen?
Denk je dat je dan eindelijk trots op jezelf mag zijn?
Denk je dat het behalen van het doel ervoor gaat zorgen dat je kunt ontspannen?
Denk je dat het behalen van het doel betekent dat ook jij succesvol kunt zijn?

De feitelijke omstandigheden gaan geen verschil maken in hoe je denkt over jezelf.
Als dat wel zo was, zou je niet voortdurend tegen jezelf zeggen dat je een uitsteller bent. Tuurlijk, je stelt soms uit, maar je stelt ook vaak niet uit. Maar al die keren dat je niet uitstelt veranderen niet automatisch je oordeel over jezelf, toch?

Je kunt denken wat je wilt. En je kunt altijd bewijzen vinden voor welke gedachte je ook denkt. Daar heb je geen prestaties of resultaten voor nodig.

Als je dat weet…
Is het bereiken van dit doel dan nog steeds hoe je jouw tijd wilt besteden?