Skip to content

Je vindt wat je googelt (stel jezelf goede vragen)

Ons brein is als een zoekmachine. Als je jezelf een vraag stelt, komt er een antwoord terug. Dat maakt van vragen stellen een geweldige manier om je leven compleet te veranderen.

Als je nu eens oplet wat je jezelf vraagt, kom je er waarschijnlijk achter dat je jezelf regelmatig behoorlijk beroerde vragen stelt.

“Waarom overkomt mij dit nou altijd?”
“Hoezo kan ik nooit eens doen wat ik me voorneem?”

In zo’n waardeloze vraag zit meestal een negatieve aanname verstopt. En in plaats van die negatieve aanname te ontkrachten of een oplossing te vinden voor dat onderliggende probleem, beantwoordt je brein met alle liefde je vraag: “omdat je te weinig wilskracht hebt”, “omdat je niet genoeg je best doet” etc.

Misschien zit er hier en daar ook nog een gesponsorde advertentie tussen. Een opmerking die je moeder of bijvoorbeeld een manager ooit eens maakte en die nu telkens in je zoekresultaten verschijnt.

De krachtige zoekfunctie van je brein vindt altijd wat je vraagt. Het gaat geen tegenargumenten verzinnen of je vraag in twijfel trekken. Dus als je waardeloze vragen blijft stellen, zal je altijd een reeks van negatieve, ondermijnende, uitzichtloze antwoorden terugkrijgen.

Goede vragen, geweldige antwoorden

Door jezelf kwalitatief goede, positieve vragen te stellen kom je tot geweldige antwoorden. De truc is om je brein op pad te sturen om bewijzen te zoeken voor een positieve aanname.

“Wat heb ik allemaal bereikt vandaag?”
“Wat was beter?”
“Hoe kan ik meer plezier hebben tijdens het uitvoeren deze taak?”

Door zo’n vraag te stellen, krijg je positieve antwoorden terug. Je zult je vrolijker en zelfverzekerder voelen als je zorgt dat je brein vooral op die positieve dingen focust.
Misschien ben je bang je dat je niet meer in actie zult komen als je je tevreden voelt, dat je geen motivatie meer zult voelen om dingen te veranderen, maar dat is niet hoe het werkt. Als je je goed voelt, heb je meer energie en kom je makkelijker tot inzichten, oplossingen en overtuigingen die je helpen om je gewenste resultaten te bereiken.

Met elk doel dat je behaald wordt het weer makkelijker om bewijs te vinden voor de positieve aannames in je vragen. Zo kom je in een positieve spiraal. Op een dag besef je dat dit positieve zelfbeeld, schijnbaar plotseling, jouw standaard is geworden. Zodra je ‘daar’ bent, krijg je zicht op weer een volgend niveau. Dan kun je doelen gaan stellen en behalen die je nu nog niet eens voor mogelijk houdt.

Weet ik niet is een foutmelding

Neem geen genoegen met “ik weet het niet”. Dat is gewoon een foutmelding. Je brein gooit de deur dicht, stopt met zoeken, denkt dat het te moeilijk of te eng is, teveel geheugen kost. Maar er is áltijd een antwoord. Als je tot nu toe meestal ophoudt met nadenken bij “weet ik niet”, dan zal je echt verstelt staan van de wijsheid en kennis die jij in je hebt.

Je moet gewoon even opnieuw opstarten:
“Wat als ik het wel wist, wat zou dan het antwoord zijn?”
“Als ik zou moeten gokken, wat zou ik dan zeggen?”
“Hoe kan ik uitvogelen wat het antwoord is?”
“Wat zou een goede eerste stap zijn om in de buurt van een antwoord te komen?”

Verander je vragen, verander je leven

Welke vraag stel jij jezelf regelmatig? Is het een vraag die je helpt? Als dat niet zo is, herformuleer je vraag dan nu meteen. Schrijf je nieuwe vraag op een post-it, zet ‘m als achtergrond op je telefoon, stel jezelf die nieuwe vraag tijdens het tandenpoetsen.
Je gaat zeker weten antwoorden vinden. Het enige dat je hoeft te doen is een open blik houden, een beetje ontspannen en erop vertrouwen dat die antwoorden er zijn. Je brein gaat voor je aan het werk en zal waarschijnlijk met heel goede oplossingen en inzichten op de proppen komen.

Houd je van een uitdaging? Schrijf dan alle antwoorden op en blijf jezelf de vraag stellen tot je een bepaald aantal antwoorden hebt. 20 redenen waarom onvermijdelijk is dat je een bepaald project tot een goed einde gaat brengen? 50 dingen die je leuk vindt aan je werk? 100 dingen die je waardeert in jezelf? Kies een vraag en een aantal en geef niet op. Misschien krijg je een paar keer achter elkaar dezelfde antwoorden en dan ineens komt er weer iets nieuws.

Heb je moeite met het bedenken van positieve vragen of lukt het niet om voorbij “weet ik niet” te komen? Boek een gratis Waarmaaksessie via de knop hieronder en dan help ik je daar graag bij.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.

GRATIS DOWNLOAD

Uitstelgedrag aanpakken

Ontdek waarom je uitstelt door brutaal eerlijk én aardig tegen jezelf te zijn. 

Zodra je weet wat er aan de hand is, kun je het oplossen

.