Skip to content

Regels maken rebels

Een van de dingen die ik mis zie gaan bij mijn klanten, is dat ze hun planning zien als een set regels waar ze zich aan moeten houden.

Het is op zich een goed idee om een plan te maken voor je dag, of dat nou heel precies is of in grote lijnen.
Even de tijd nemen om na te denken over wat belangrijk voor je is, overzicht te creëren. Dat helpt.

De voordelen zijn eindeloos. Het is makkelijker om in werk-flow te blijven als het aantal keuzemomenten kleiner is. Als je een plan hebt, hoef je het “alleen nog maar” uit te voeren. Je hoeft niet elke keer opnieuw afwegingen te maken.

Doordat je van tevoren bepaalt wat je gaat doen in plaats van in het moment, kies je minder snel alleen maar voor de dingen waar je zin in hebt of die urgent voelen. Zoals de kans groter is dat je een gezonde maaltijd kookt, als je de dag van tevoren bepaalt wat je gaat eten. Als je vooraf beslissingen neemt, neem je vaker dingen in je plan op die je vooral op de langere termijn voordeel opleveren.

Top dus, zo’n plan.  

Waarom lukt het dan niet om je eraan te houden?

Weerstand of boosheid is normaal als je het gevoel hebt dat je niet zelf kunt bepalen wat je gaat doen. Ik bedoel, als peuter heb je je waarschijnlijk al meerdere keren gillend ter aarde gestort,  omdat je niet met blote benen naar buiten mocht in november, om maar iets te noemen. Als iemand anders (of in het geval van je planning:  een vorige versie van jezelf)  gaat bepalen wat jij wel en niet mag doen… nou, dan gooi je de kont tegen de krib.

Dat is geen karaktereigenschap of jouw persoonlijke probleem. Autonomie is een van de belangrijkste behoeftes van mensen. Zonder autonomie kan zoiets als intrinsieke motivatie niet bestaan.  Volkomen logisch dus dat je letterlijk of figuurlijk je middelvinger opsteekt tegen je planning als je (onbewust) denkt dat dit regels zijn je moet opvolgen.

Een ander nadeel van je plan zien als een lijstje van regels, is dat je je extra rot voelt als je je niet aan je planning houdt. Of dat nu is omdat je een urgent probleem opgelost hebt, je inspiratie volgde, of omdat je de hele middag door Instagram hebt zitten scrollen. De regels overtreden voelt niet fijn, omdat we dat associëren met een slecht mens zijn.

Besluiten vooraf

Hoe kun je nou alle voordelen plukken van het maken van een planning, zonder dat je jouw innerlijke rebel wakker maakt?

Probeer het idee van regels los te laten en in plaats daarvan te kijken naar je planning als een lijstje vooraf genomen beslissingen. Weet dat je het beste met jezelf voor hebt. Dat het plan er is om je te helpen. Dat maakt het makkelijker om je plan uit te voeren.

Bovendien geeft het je de optie om bewust af te wijken van je plan. Niet uit rebellie, maar omdat de situatie gewijzigd is. Omdat je nieuwe informatie hebt, die maakt dat je tot een nieuwe beslissing komt.
Afwijken van je plan zorgt er dan niet meer voor dat je het hele plan in de prullenbak gooit en je met de snoeptrommel op de bank belandt.

Hoe minder boos je op jezelf bent als je afgeweken bent van je plan, hoe groter de kans dat je nieuwsgierig kunt zijn naar waarom je niet deed wat je vooraf bedacht had.

Waar leg jij jezelf regels op?

Gebruik je jouw plan als afstraffing en als meetlat van hoe jij bent als mens?
Hoe kun je, in plaats daarvan, een plan maken om jezelf te helpen?

Als je het beste met jezelf voor hebt, wat is dan de juiste beslissing op dit moment?

En zoals altijd: als je hulp kunt gebruiken, ben ik er voor je. Als je een Waarmaaksessie boekt, krijg je een uur lang mijn onverdeelde aandacht. We bespreken welke rol uitstelgedrag op dit moment in jouw leven speelt en hoe je zou willen dat het was. We bespreken natuurlijk ook hoe ik je verder kan helpen, als je dat wilt.
Voel je welkom iets in mijn agenda in te plannen via onderstaande knop. Ik spreek je graag binnenkort.