Skip to content

Schuldgevoel of schaamte? Doe dit eerst

Weer een dag voorbij zonder dat stuk te schrijven dat al tijden bovenaan je to-do lijst staat?

Dikke kans dat er dan een hele dramaserie geproduceerd wordt in je hoofd: “wat is er mis met mij!?”, “als mijn  klant erachter komt, wordt ze vast boos”, “nou doe ik het wéér”, “zo wordt het natuurlijk nooit wat”.

Ugh..

Als je je schaamt of schuldig voelt over je uitstelgedrag, dan is je natuurlijke reactie dat je er niet meer naar wilt kijken. Je stopt het weg, negeert, vermijd.
Maar om je uitstelgedrag op te lossen, moet je het juist onderzoeken. Uitvogelen wat nu precies het probleem is, oplossingen uitproberen, evalueren, aanpassen.

Schaamte of schuldgevoel maken het bijna onmogelijk om nog naar je uitstellen te kijken. En wat je niet ziet, kun je niet veranderen.
Om van dat verlammende gevoel af te komen, is het nodig om te stoppen met jezelf te veroordelen in je gedachten, en in plaats daarvan nieuwsgierig te zijn.

Holy moly

Een van de dingen die mij helpt, is te doen alsof ik een buitenaardse Freek Vonk ben.

Freek zou bij een kolonie mieren die blaadjes op hun rug dragen nooit zeggen “Kijk, die mier daar draagt een kleiner blaadje dan de rest en ze loopt ook niet snel genoeg.” En hij zou al helemaal nooit zeggen “Dat is dus een slechte, minderwaardige mier, die nooit succesvol zal worden.” Nee, Freek zegt gewoon “Holy moly, wat gaaf!” Elke mier is even fascinerend en geweldig, er is geen goed of fout gedrag.

Tjee, wat interessant

Zo kijk ik naar mezelf en de situatie waar ik me voor schaam: als iemand die gefascineerd is door die vreemde diersoort die op aarde leeft. Ik besluit dat ik mezelf een perfect mensbaksel vind (❤️Roald Dahl), wat ik ook doe of niet doe, zeg of niet zeg.

Ik speel de situatie in gedachten af, en met fascinatie en liefde voor dat bijzondere mensbaksel vraag ik me af: hoe zou het komen dat ze dit doet, wat zou er in haar omgaan?
Soms lukt dat een paar seconden, soms blijft de volledige zelfacceptatie een paar dagen hangen. Met elke nieuwe poging wordt het makkelijker om bij dat gevoel terug te komen.

Alternatief: worksheet met 100% ratio garantie

Voor je wegklikt omdat je dit te weird vindt 😊 Ik heb als tegenhanger ook een heel professionele, 100% rationele worksheet gemaakt. Die helpt je om nieuwsgierig te worden, te analyseren wat er gebeurde en uit te vinden waarom je uitstelde.
Je kunt ‘m hier gratis downloaden: www.waarmaaklab.nl/anti-uitstelkater