Skip to content

Zelfdiscipline

Zelfdiscipline definieer ik als: doen wat je je voorneemt. Zelfdiscipline is dus het tegenovergestelde van uitstelgedrag. De gemakkelijkste manier om van je uitstelgedrag gedrag af te komen, is door heel veel zelfdiscipline te ontwikkelen.

Hier gaat het vaak mis

Je associeert het woord discipline waarschijnlijk met tucht, wilskracht, straf en dwang. Dat is absoluut NIET wat ik bedoel. Voor mij draait zelfdiscipline en doen wat ik me voorneem 100% om zelfvertrouwen. Ik bedoel niet dat je zelfverzekerdheid moet zijn, hoewel dat ook een lekker gevoel is, maar letterlijk dat je jezelf vertrouwt. Als je zelfdiscipline hebt, dan ben je betrouwbaar voor jezelf, je kunt op jezelf bouwen en op jezelf vertrouwen.

Je denkt misschien dat je strengheid nodig hebt om jezelf in het gareel te krijgen. Maar hé, dat heb je al geprobeerd en het werkt tot nu toe niet.
Dus probeer vandaag gewoon eens of je kunt doen wat je je voorneemt vanuit het gevoel van zelf-vertrouwen.

Jezelf vertrouwen is het doel

Voor zelfdiscipline – doen wat je je voorneemt – moet je erop kunnen vertrouwen dat je toekomstige zelf het plan werkelijk uitvoert.
Maar minstens zo belangrijk, is dat je toekomstige zelf kan bouwen op je huidige zelf. Dat je uitvoerende zelf erop kan vertrouwen dat je plannende zelf het beste met haar voor heeft.

Maak dus een plan voor je toekomstige zelf dat haalbaar is. Praktisch betekent dat: wees geen slavendrijver. Zet alleen dingen op je planning die je ook écht wilt uitvoeren, plan niet teveel, maak tijd voor leuke dingen, plan genoeg rust in.

Pfff… dan kan ik net zo goed niks doen

Als ik een plan heb gemaakt, beeld ik me in dat ik om tafel ga met mijn toekomstige zelf om de planning met elkaar af te stemmen. Meestal moet er van mijn uitvoerende zelf zoveel geschrapt worden, dat mijn plannende ik het gevoel krijgt dat het zo geen zin heeft, dat ik net zo goed niks kan doen. Maar ik weet inmiddels dat dat echt onzin is.

Ten eerste, als ik mijn planning helemaal vol zet, ga ik uiteindelijk toch de was vouwen of chips eten. Dan doe ik in werkelijkheid dus nóg minder. En belangrijk: zelfdiscipline gaat om dát je doet wat je je voorneemt, niet om hoeveel je doet. Het is een vaardigheid die je moet ontwikkelen. Je gaat ook niet meteen een marathon lopen als je 3 jaar niet gesport hebt, dan je gaat eerst alleen een blokje om. Als je eenmaal vertrouwen en discipline hebt opgebouwd, kun je langzaam aan meer van jezelf vragen.

Schrappen dus, die taken. Maak het je toekomstige zelf gemakkelijk.

Tóch ga je geen zin hebben

Ook al heb je heel weinig gepland, en alleen maar dingen op geschreven die je écht wilt. Dan nog ga je geen zin hebben als het moment daar is. Dat hoort erbij. Veel uitstellers denken dat mensen die gedisciplineerd zijn nooit weerstand voelen. Dat is echt niet waar. Natúúrlijk is koekjes eten en Netflix kijken aantrekkelijker dan een salespage schrijven. Dat is volkomen logisch en dat is voor iedereen zo.

Het is dus volstrekt normaal en geen enkel probleem als je dat liever zou doen. Dat verlangen naar iets anders en de weerstand voor wat je je had voorgenomen hoeft niet weg. Je kunt doen wat je je voorneemt, terwijl die emoties in je lijf zijn. En nee, daar hoef je jezelf niet toe te dwingen.

Je hebt het beste met jezelf voor, weet je nog?

Vaak helpt het als je jezelf dat letterlijk, hardop, in herinnering brengt dat dit precies is wat de bedoeling is. Dat er niets mis is. Er is geen probleem. Het komt goed. Ik praat tegen mezelf zoals ik ook tegen m’n kinderen praat als ik wil dat ze iets doen waar ze geen zin in hebben.

“Ik weet dat je liever Netflix gaat kijken, dat snap ik. Maar we hebben afgesproken dat we nu aan de salespage werken. Dat wil je óók graag, want dan weten mensen dat we bestaan en dat we ze kunnen helpen. Hoe tof zou het zijn als er iemand superblij is omdat ze eindelijk de oplossing voor hun probleem hebben gevonden? En dan geven ze ons geld om te bedanken, en dan kunnen we die leuke nieuwe jasje kopen. Dat is toch fijn? Daarom hadden we dus afgesproken dat we nu even een stukje schrijven. Dat kan je best. En vanavond om 20.00 uur gaan we Netflix kijken.”

Als ik zelfdiscipline zeg, is dit dus wat ik bedoel.
Kalm, liefdevol, vertrouwen.
Doen wat je je voorneemt.
Probeer je het?

Als je dat ook heel graag wilt, maar het lukt niet in je eentje. Stuur me even een berichtje via de knop hieronder. Dan plannen we een gratis sessie in. Ik heb alle vertrouwen in jou en ik help je graag op weg.