Skip to content

Stop met je ertoe zetten

Ik zeg altijd dat ik mensen help om te doen wat ze willen doen, in plaats van waar ze op dat moment zin in hebben. Dat is uiteindelijk ook waar we naar toe werken. Maar ik raad iedereen aan vooral een tijdje zoveel mogelijk te doen waar je zin in hebt. Verder niks.

Juist als je denkt dat je een schop onder je kont, accountability of deadlines nodig hebt om in actie te komen.

Ik snap dat dat spannend is. Veel mensen met uitstelgedrag zijn bang dat ze diep van binnen intens lui zijn en dus nooit meer tot werken komen als ze zichzelf niet dwingen.
Maar ik beloof je dat dat niet waar is. Ik ben ervan overtuigd dat ieder mens de drive heeft om dingen te doen, te maken of te bereiken. Anders zou verveling niet zo akelig voelen bijvoorbeeld.

De angst dat je nooit meer iets zult doen, komt voort uit wat je nu kent. De rebelse f*ck it-buien die een reactie zijn op alle dwang en zelfhaat. De luie dagen waarop je je nergens toe kunt zetten, die eigenlijk noodzakelijke hersteltijd zijn van mentale uitputting en stress. Juist de schaamte, angst en oordelen die je hebt rondom werk, productiviteit en prestaties, zorgen ervoor dat je gaat uitstellen.
Als je stop met jezelf helemaal over de kling te jagen, merk je dat je verlangen om te Netflixen, Instagrammen en lummelen op een gegeven moment gewoon verzadigd wordt.

Als je jezelf gaat toestaan te doen wat je wilt, dan maak je waarschijnlijk wel even een slingerbeweging van het ene uiterste naar het andere uiterste van het spectrum. Van dwang en stress, naar alleen maar “leuke dingen” en heel veel rust. Maar je gaat niet de rest van je leven op de bank hangen. Echt niet.

Hoe lang zo’n herstelperiode duurt verschilt per persoon. Misschien een paar dagen, misschien een paar maanden. Zodra je mentaal en fysiek echt tot rust gekomen bent, krijg je vanzelf zin om iets te doen.

Pas als je de uitersten van het spectrum hebt verkent, kun je een balans vinden. Ergens in het midden van de schaal ligt de bandbreedte waarin jij je fijn voelt. Waar je met plezier en gemak dingen creërt en produceert. Omdat je dat wil.

Wat als er geen regels zijn en als geen enkel gedrag beter is dan het andere… wat wil je dan doen?